MŚ Rosja 2018

MŚ Rosja 2018. Sędzia przyznał się do błędu w barażu

Rumuński sędzia Ovidiu Hategan przyznał, że popełnił poważny błąd, gdy podyktował rzut karny dla Szwajcarii w meczu z Irlandią Północną w barażu o awans do MŚ w Rosji.

Szwajcarzy sprawiali lepsze wrażenie w obu spotkaniach z Irlandią Północną, ale także ich rywale mieli okazje. Jedyny gol w dwumeczu padł z "jedenastki", której rumuński sędzia nie powinien podyktować.

Reklama

Corry Evans zablokował strzał Xherdana Shaqiriego, a sędzia uznał, że było zagranie ręką i podyktował karnego, którego na bramkę zamienił Ricardo Rodriguez.

- To był dla mnie smutny i niezbyt miły moment - przyznał arbiter podczas gali Rumuńskiego Związku Piłki Nożnej.

- Smutne, bo popełniłem błąd i bolesne, ponieważ moja decyzja niepotrzebnie zaważyła na losach dobrej rywalizacji - dodał sędzia.

Szwajcarzy zakwalifikowali się na mundial, a marzenia reprezentacji Irlandii o grze na pierwszych MŚ od 1986 roku legły w gruzach.

Hategan został wybrany najlepszym rumuńskim arbitrem. Nie znalazł się jednak w gronie 36 sędziów, którzy pojadą na Puchar Świata w Rosji.

MZ

Najlepsze tematy